Brukselka z ziemniakami i kiełbasą
Danie jednogarnkowe z brukselką, ziemniakami, cebulą i kiełbasą.
Składniki:
brukselka (1kg);
ziemniaki (0,5 kg);
dwie duże cebule;
kiełbasa (0,2 kg)
trzy łyżki przecieru pomidorowego;
800 ml rosołu/bulionu.
Przygotowanie:
Brukselkę wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotujemy ok. 10 min. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Odcedzoną brukselkę i podsmażone ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem, gotujemy ok. 10 min. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem soli. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i przecier pomidorowy. Cebulę z kiełbasą dodajemy do garnka z brukselką i ziemniakami. Doprawiamy pieprzem, papryką i ew. cukrem do smaku.