Pasta z białej fasoli i cebuli
Bardzo łatwa do przygotowania i smaczna pasta będąca doskonałym smarowidłem do kanapek.
Składniki:
cebula (1 szt.);
puszka białej fasoli;
majeranek (1 łyżeczka), sos sojowy (1 łyżeczka);
dwa liście laurowe, ziele angielskie (2-3 ziarna);
musztarda (1 łyżeczka), natka pietruszki;
olej do smażenia, sól, pieprz;.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półplasterki, patelnię rozgrzewamy z olejem, wrzucamy cebulę, dodajemy zioła oraz i smażymy porządnie - aż cebula zrobi się brązowa, pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy. Wyjmujemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Dodajemy cebulę, natkę pietruszki i musztardę do odsączączonej i wypłukanej fasoli, doprawiamy solą (fasola w puszce jest już słona więc uważajmy) i pieprzem - miksujemy. Do smażonej cebuli można dodać również inne zioła, np. lubczyk, goździk, jałowiec.