Pasta z białej fasoli i cebuli |
|
Bardzo łatwa do przygotowania i smaczna pasta będąca doskonałym smarowidłem do kanapek. |
 |
Składniki:
cebula (1 szt.); puszka białej fasoli; majeranek (1 łyżeczka), sos sojowy (1 łyżeczka); dwa liście laurowe, ziele angielskie (2-3 ziarna); musztarda (1 łyżeczka), natka pietruszki; olej do smażenia, sól, pieprz;.
|
Przygotowanie: Cebulę kroimy w półplasterki, patelnię rozgrzewamy z olejem, wrzucamy cebulę, dodajemy zioła oraz i smażymy porządnie - aż cebula zrobi się brązowa, pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy. Wyjmujemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Dodajemy cebulę, natkę pietruszki i musztardę do odsączączonej i wypłukanej fasoli, doprawiamy solą (fasola w puszce jest już słona więc uważajmy) i pieprzem - miksujemy. Do smażonej cebuli można dodać również inne zioła, np. lubczyk, goździk, jałowiec. |