Dorsz z warzywami
Ryba pieczona z warzywami.
Składniki:
filet z dorsza;
pomidory (świeże lub z puszki);
mieszanka warzywna;
tymianek, bazylia, gorczyca, kurkuma, koperek, pieprz czarny;
sos sojowy, cytryna.
Przygotowanie:
Przyprawy mieszamy z oliwą, pół mieszanki odkładamy, a resztą nacieramy rybę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory (świeże wcześniej należy sparzyć i obrać ze skóry). Dodajemy bazylię i sos sojowy. Pomidory redukujemy, po odparowaniu wrzucamy mieszankę warzyw, dodajemy druga połowę przypraw i smażymy kilka minut (jak ktoś lubi może dodać też czosnek). Wykładamy warzywa do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki ryby, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperarury 180 stopni. Pieczemy ok. 20 min. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.